3. כיצד מנקים אבנית ממכונת קפה?
להסרת אבנית ממכונת קפה יש צורך בחומצה או בסיס. ההבדל ביניהם מבחינת יעילות ו/או נזק למכונה ולרכיביה יובהר בהמשך.

שלב א' - שלב איסוף המידע
עליכם לברר מאיזה מתכות או חומרים עשויים השטחים שהנכם עומדים לנקות מאבנית.
בררו עם היצרן/היבואן:
א. מאיזה חומר עשוי כל חלק שאתם רוצים לנקות.
ב. האם גופי החימום, מחליפי החום או המיכל עשויים מפלדה בלתי מחלידה  - פלב"מ
(קרויה גם נירוסטה)  או שהם עשויים מנחושת מצופה בציפוי כל שהוא.
ג. מאיזה חומר עשויים האטמים, גומיות, חלקי הפלסטיק וכד' שיבואו במגע עם החומר לניקוי
אבנית.
נשמח אם תספרו לנו בדוא"ל מה העלו הבירורים שלכם, כדי שנפיץ את המידע בין שאר
אניני הקפה.

שלב ב' - באיזה חומר לניקוי אבנית תשתמשו?
לניקוי אבנית אפשר להשתמש במספר חומרים הנמכרים בשוק אך כולם מתבססים על
חומצה או בסיס.
כל החומצות מזיקות במידה זו או אחרת למתכות עליהן הן מיושמות ויש להשתמש בהן רק
אם אין ברירה אחרת.
גם חומצות וגם בסיסים פוגעים באלומיניום ובסגסוגותיו!

רשימת חומצות אפשריות:
1. חומצת מלח או "מלחית" - חומר חזק, מסוכן, משמש בדרך כלל לניקוי אסלות - פועל
מהר ומזיק למתכת ולציפוי.
2. חומר לניקוי אבנית בקומקום - בדרך כלל על בסיס חומצה זרחתית ו/או תערובת עם
חומצות אורגניות - פועל לאט יותר ומזיק פחות. חומרים אלה צריכים להכיל גם מעכבי
קורוזיה (אינהיביטורים) כדי שלא יפגעו במתכות אותן הם מנקים. בחומרים דוגמת
טרפלזר-60 או טרפמל-30מתוצרתנו המיועדים לניקוי כימי ולהסרת אבנית בקנה
מידה תעשייתי, אנו מוסיפים מספר אינהיביטורים כדי למזער את הפגיעה במתכות
הבאות במגע עם החומר. אנו מאמינים שכל  יצרנית מקצועית של חומרים כאלה תעשה
כמונו.
3. חומץ ביתי 5% עד 10%, מסוג כלשהוא - חומצת חומץ - חומצה אורגנית חלשה מאוד
פוגעת מעט מאוד במתכות, אולם יש חשש שתפגע בסוגי גומי או פלסטיק מסויימים
הרגישים לחומצות אורגניות.
החומץ פועל באיטיות מעצבנת.
4. מלח לימון - חומצה אורגנית חלשה - חומר חלש יחסית, פוגע מעט במתכות, פועל
באיטיות על אבנית.


רשימת חומרים בסיסיים אפשרית:
1. סודה קאוסטית או בשמה הכימי בסיס הנתרן NaOH בריכוזים שונים - חומר חזק, מסוכן, משמש בדרך
כלל להסרת שומנים, וניתן לרכישה כחומר טהור, אבקתי, מגורען או כנוזל מרוכז. פועל מהר או לאט, תלוי
בהרכב הכימי של האבנית, מזיק לסוגי פלסטיק מסויימים ואינו מזיק בדרך כלל לרוב סוגי המתכות מהם
מיוצרות מכונות הקפה (זהירות! מזיק מאוד לאלומיניום!)  ולציפויים מתכתיים.

איך יודעים אם יש בידינו חומצה או בסיס?
1. בודקים עם נייר לקמוס שרוכשים בבית המרקחת (עצה נוספת ע"י שימוש בכרוב סגול תובא בעתיד):
א. אם ה- PH הוא מעל ל-7 יש בידכם בסיס - טוב יותר לניקוי האבנית, אך איטי יותר.
ב. אם ה- PH הוא מתחת ל-7 יש בידכם חומצה - פחות טובה לניקוי האבנית משום שהיא גורמת נזק מסויים למתכות ו/או לציפוי גופי החימום, אך פעולתה מהירה יותר.
2. אם טועמים מעט מהחומר כשהוא מדולל במים והטעם חמוץ  = חומצה

איך מנקים את האבנית?
1. בכל מקרה, עדיף לפעול לפי הוראות השימוש המופיעות על תווית החומר לניקוי. יש לנקוט
בכל אמצעי הבטיחות הנדרשים במגע עם החומר  וביניהם משקפי מגן, כפפות גומי, אוורור
החדר וכו'.
2. אם הוראות השימוש על תווית החומר מתירים זאת, עדיף שטמפרטורת חומר הניקוי
המדולל במים תהיה פושרת פלוס, זאת אומרת בערך 40 מעלות צלזיוס - קצת חמה למגע
היד. בטמפרטורה כזו יעילות הניקוי מתחזקת.

בקשה:
קשה מאוד לסקור את כל החומרים הנמכרים במרכולים ולכן נשמח אם תוסיפו לנו מידע שיש לכם, או מנסיונכם, בקשר לחומרים המשווקים לניקוי אבנית. מידע מעניין או רלבנטי יתווסף לכאן. תודה.