מים שחורים - טיהור ומיחזור
חברת 'המטהר - הנדסה וטיהור מים' מציעה מערכות ייחודיות וקומפקטיות לטיהור כל השפכים בבית ומיחזור המים שחורים - להשקייה ולשימוש מחדש
'מים שחורים' = שפכים סניטריים (ביתיים) = צואין = מים צואים
'מים שחורים' הם שפכים הנאספים מכל הבית. שפכים אלה כוללים מים מהשירותים, משתנות, אסלות, מי מטבחים עם שיירי מזון, כיורים ומקלחות.
מי השופכין היוצאים מהבית בצינור הביוב הראשי, נקראים 'מים שחורים' (למרות שהם בדרך כלל מעורבבים עם מים אפורים ).
מזה מספר שנים, מיישמת בארץ חברת 'המטהר' מספר טכנולוגיות טבעיות לטיהור ביתי של מים שחורים (מי שופכין).
א. טכנולוגיה אחת קרויה מערכת "בי-ירוק". במערכת זו, שהיא קטנה וקומפקטית, הטיהור מתבצע במערכת של מיכל אחד או שניים
הקבורים מתחת לאדמה. טיהור מי השופכין משפר מאוד את איכותם עד כדי אפשרות להשליך אותם לקרקע או להשקות איתם, ללא פגיעה בסביבה ותוך עמידה בתקנות איכות מי הקולחין .
מערכת "בי-ירוק" (לחצ/י על הקישור!), מטהרת את השפכים במיכל אחד או שניים ובאופן טבעי !
כל שלבי הטיהור מתבצעים במיכל/ים המונחים מתחת לדשא ולצמחיית הגינה!
ב. טכנולוגיה נוספת קרויה מערכת אגן ירוק או 'אחו לח בנוי'. במערכת זו, שלפעמים
קוראים לה דווקא אגנים ירוקים, דורשת שטח קרקע עליון פנוי.
הטיהור מתבצע בבריכה הנמצאת מעל לאדמה ומכילה חול חצץ צמחים ואבנים. תפקידם של הצמחים הוא להעשיר את השפכים בחמצן מומס, לגדל על שורשיהם מיקרואורגניזמים המבצעים את פעולת הטיהור הביולוגי ולבסוף לצרוך חומרי
מזון הנמצאים בשפע בשפכים, ובכך להקטין את ריכוזם המזיק.
הגדרת מים שחורים אינה אחידה לגמרי בכל העולם אך באופן כללי ניתן להגדיר כ'מים שחורים' את סוגי המים הבאים:
מי השפכים שמקורם באסלות ובשירותים.
מי השפכים המגיעים מטוחן אשפה.
מי השפכים היורדים מפינות עבודה שבהם מעבדים בשר או דגים.
כל סוגי המים הללו מכילים כמות גדולה יחסית של מוצקים, שיירי אוכל, מזהמים אורגניים ומזהמים פתוגניים (גורמי מחלות).
לעומת זאת, ולשם הבהרה, מי השפכים היורדים מכיור לרחיצת ידיים הצמוד למטבח, או מכיור המטבח עצמו אינם 'מים שחורים' אלא מים אפורים בלבד.
מים שחורים נקראים בעברית 'מים צואים' ( או בקיצור 'צואין' ) ובאנגלית Blackwater .
לחצ/י על הקישור לטבלה המסכמת את ההבדלים בין מים שחורים או אפורים ומערכות לטיהורם .
_______________________________________________________________________________________
שאלות ותשובות בנושא טיהור מים שחורים
ש: האם השפכים השחורים המטוהרים בבית אינם פולטים ריח רע?
ת: אם מספקים למיקרואורגניזמים תנאים נאותים - השפכים המטוהרים לא יפלטו ריח!
המיקרואורגניזמים המפרקים את המים השחורים, נזקקים לשם כך לחמצן. התהליך קרוי תהליך אוירני. בתהליך האוירני, לוקחים המיקרואורגניזמים את החמצן הדרוש להם מתוך המים.
כמות החמצן שלה נזקקים המיקרואורגניזמים לצורך פירוק מים שחורים היא גדולה יותר מאשר נדרש להם לפירוק מים אפורים למשל. כדי לספק את כמות החמצן הדרושה, יש לתכנן את המערכת באופן מדוקדק. הידע והטכנולוגיה קיימים, עובדים ופועלים בשטח ואין כל סיבה למחזר רק את המים האפורים.
בתכנון נכון ועם ידע מתאים, אפשר לייצר מערכות טיהור שפכים שחורים שאינן פולטות ריח!
מערכות כאלה מקובלות בכל העולם ועומדות בתקנים המחמירים ביותר!
ש: אם טיהור ביתי של מים שחורים הוא כל-כך מקובל לביצוע ואינו פולט ריח, למה בכל זאת הוא לא נפוץ בישראל?
ת: משום שבמדינת ישראל עדין איננו מתקדמים מבחינה המודעות לטיהור מים שחורים ומשום שמשרד הבריאות אינו רוצה בעומס נוסף של מה שהוא רואה כאחריותו. המציאות בעולם היא הפוכה! בארצות רבות ובכל רחבי אירופה מפוזרות מאות אלפי מערכות המטהרות דווקא את המים השחורים.
חברת "המטהר" מיישמת בישראל טכנולוגיות מוכחות לטיהור ביתי של מים שחורים ולמיחזור המים לשימושים שונים. המכשולים העיקריים בפני הפצת הטכנולוגיה לטיהור ביתי של מים שחורים (מי שופכין) בישראל הם:
א. חוסר מודעות של הציבור הרחב. הציבור אינו מודע לכך שהטכנולוגיה לטיהור שפכים שחורים היא מקובלת ועומדת בתקנים מחמירים.
ב. התנגדות משרד הבריאות ליישום רחב ופשוט של הטכנולוגיה.
ג. חוסר מודעות גורמי מימשל לאפשרות זו והיעדר תקנות וחוקים מתאימים.
ש: האם יש חשש שמערכת לטיהור שפכים שחורים (מי שופכין) תפלוט ריח רע?
ת: אם יש חשש כזה - הוא אינו מוצדק!
מערכת לטיהור שפכים המתוכננת נכון - לא תפלוט ריח רע, כפי שכבר הזכרנו. אין צורך בתחזוקה מיוחדת לצורך כך - התכנון הראשוני הוא שקובע אם גם בטווח הארוך לא תהיה בעיה של ריח.
טיהור 'מים שחורים' המתוכנן נכון נעשה ע"י העברתם תהליך של טיפול קדם, טיפול ראשוני, טיפול שניוני וטיפול שלישוני (ראו פרוט בדפים אחרים באתר) הכולל שרשרת של שלבי שיקוע, הפרדה, סינון, טיהור ביולוגי ופירוק כימי.
ש: מדוע בכל זאת יש לפעמים ריח ממכוני טיהור שפכים עירוניים?
ת: תופעת הריח אפשרית רק במכוני טיהור שפכים בהיקף גדול, או במכוני טיהור שפכים מסוג מסויים. לעומת זאת, הסיכוי לריח רע ממערכות ביתיות הוא אפסי. תופעת הריח מתרחשת כאשר המים השחורים מכילים כמות רבה של חומרים אורגניים. בכך יוצרים המים השחורים עומס על כמות החמצן הכללית במים וכמות החמצן יורדת. ירידת כמות החמצן אינה מאפשרת המשך פירוק המים השחורים בתהליך אוירני (אירובי) ולכן גדל עוד יותר העומס על כמות החמצן שבמים. מתחילים תהליכי פירוק לא-אוירניים (אנאירוביים) שאינם צורכים חמצן. בתהליכי פירוק נעדרי חמצן מתחילים המים השחורים לפלוט ביוגאז הכולל מתאן וגאזים נוספים. החומרים שבמים מתחילים להירקב ולהסריח וצבע המים הופך שחור (בגלל תופעה זו קיבלו המים את שמם). מכאן ואילך הופכים השפכים למטרד בריאותי אסטטי וסביבתי.
ש: אז מה אתם מציעים לצורך טיהור מים שחורים?
ת: אנו מציעים שתי טכנולוגיות עיקריות לטיהור ביתי של מים שחורים והן מפורטות בתחילת דף זה.
לקבלת·הסבר מלא לחצ/י כאן למידע על טיהור שפכים של כל הבית
לדוגמה:
מערכת "בי-ירוק" - היא מתקן קומפקטי לטיהור שפכים המגיע מוכן ממפעלנו בתוך מיכל פלסטי.
המערכת יעילה, קומפקטית ומתוכננת מראש לטהר את כל מי הביוב מהבית לרמה גבוהה מאוד של טיהור, ללא שימוש בחשמל!
מערכת "בי-ירוק" מטהרת את כל השפכים של הבית באופן טבעי !
כל שלבי הטיהור מתבצעים במיכל אחד!
בתמונה:
דוגמה (להמחשה בלבד!) למערכת "בי-ירוק" לטיהור שפכים ביתיים במבנה עם 9 נפשות.