אגן ירוק - צמחים לטיהור שפכים במגזר התעשייתי והעיסקי

חברת 'המטהר - הנדסה וטיהור מים' מציעה מערכות לטיהור שפכים בעסקים, מוסדות ובתעשייה בעזרת צמחים: אגן ירוק אנכי ואגן ירוק אופקי. טכנולוגיית אגן ירוק מיושמת בעיקר לצורך מיחזור מים אפורים, השבת קולחים וטיהור מים שחורים.

אגנים ירוקים , אגן ירוק ו/או אחו לח בנוי- כולם שמות מקובלים לטכנולוגיה של טיהור שפכים תעשייתיים בעזרת צמחי מים.
טכנולוגיה זו, טבעית וידידותית מאוד לסביבה, מאמצת את תבנית הטבע מאז הבריאה ומיישמת אותה לצורך טיהור שפכים בפרט ולצורך טיהור מים בכלל. במאמר זה נשתמש בשני השמות של טכנולוגיה טבעית זו.

יישום טכנולוגיה של טיהור מים אפורים על ידי צמחים ( או מים שחורים ) עבור מוסד, מפעל או במגזר העיסקי הוא עקרונית די פשוט.

מדובר בדרך כלל בבריכה בשטח של יותר מ- 1 מטר-רבוע והיכולה להגיע עד לשטח של 100 מ"ר ומעלה. ממלאים את הבריכה בחצץ, חול, אדמה ורקבובית ושותלים בה צמחי מים, צמחי גדה ופרחים.

את השפכים היוצאים מובילים אל הבריכה שבנינו והקולחים המטוהרים יוצאים מצידה השני של הבריכה ללא ריח, זכים וצלולים, מתאימים להשקייה, לשימוש מחדש, או להשלכה מאושרת לרשת הביוב של הרשות המקומית.
wetlands-for-Industry-and-institutional-market-by-Hametaher-Israel
תהליך הטיהור מסווג כתהליך אקסטנסיבי ונעשה ללא ריח, ללא יתושים, ללא זבובים וברוב המקרים ללא צורך בחשמל.
מערכת אגן-ירוק משווקת בדגמים שונים ובגדלים שונים.

טכנולוגיית אגן ירוק פועלת בהצלחה בעולם כולו מזה עשרות שנים בטיהור שפכי מוסכים, מפעלי תעשייה,  כפרים ואפילו ערים שלמות.


איך פועל תהליך טיהור השפכים ע"י אגן ירוק?
בעיקרון, אוספים מתוך המבנה שפכים, קולחים או מים משומשים או מי ביוב שמקורם ב: תהליך ייצור, מטבח ו/או פעילות עיסקית או תיירותית .  המים עוברים בתוך האגן הירוק במסלול דומה לזרימת מי נחל בטבע. כמו מי נחל בטבע גם הם עוברים תהליכים של טיהור, סינון והפרדה טבעיים - תוצאה של מערכת אקולוגית הכוללת אדמה - אויר - מים - צומח - חיים ( מיקרו אורגניזמים) הפועלת באיזון סביבתי.         
המיקרו אורגניזמים - בסיוע צמחים, אדמה, אויר, רוח, שמש וחום - מפרקים את השפכים לחומרי ההרכב הבסיסיים שלהם ולתרכובות פשוטות ובכך מטהרים אותם. חלק מתוצרי הפירוק מתנדפים כגאזים לאויר הפתוח, חלק מתוצרי הפירוק משמש מזון לצמחים ולמיקרו אורגניזמים וחלק משמש ליצירת חומרי בנייה בסיסיים הדרושים למרכיבים נוספים במערכת האקולוגית.

טיהור השפכים באחו לח בנוי (או: אגן ירוק )  מתבצע במקביל במספר מישורים:
במישור אחד מתפתחת פעילות סימביוטית בין צמחי מים ובין מיקרו אורגניזמים המתקיימים ליד או על שורשיהם.
במישור שני מתפתחת ביומסה על תערובת החול-חצץ-אדמה-רקבובית בו גדלים הצמחים וביומסה זו עסוקה בפירוק התרכובות האורגניות והכימיות בתוך מי השפכים.
מישור נוסף של פעילות טיהור השפכים  באחו לח בנוי הוא תהליך של שיקוע וסינון מוצקים מרחפים, בעיקר אורגניים. שילוב החצץ ושורשי הצמחים משפר גם הוא את סינון המים ומקטין את רמת המוצקים המרחפים ביציאה ע"י כך שהוא משמש מעין מסנן (פילטר) מכני .


כיצד בונים אחו לח בנוי?

אחו לח בנוי הוא למעשה בריכה או אגן - עשויים בטון, חומר פלסטי או מתכתי, או בנוי כחפיר מכוסה בחומר איטום - שבתוכם חול, אדמה וחצץ. בעיקרון, קיימים סוגים שונים של אחו לח
בנוי, חלקם עם שטחי מים גלויים, חלקם עם שטחי מים שאינם גלויים ובחלקם יש שילוב של שטחי מים גלויים ומכוסים. בדרך כלל, תלוי בשיטת הזרמת השפכים דרכו, נראה אחו לח בנוי
כמו בריכת חצץ שבתוכה שתולים צמחים.

בצילום למטה רואים כיצד משתלב אגן ירוק של מפעל תעשייתי בסביבה במראה מרהיב.

Wetland-in-Industry-with-red-papirus-by-www.hametaher.co.il
כאן, האגן הירוק הבנוי מולא בחצץ, יחד עם צמחי גלדיולה, צהובה ואדומה.

למרות ההרכב הפשוט יחסית שלו, בניית אחו לח בנוי שיפעל ויתפקד לשנים רבות איננה פשוטה.
קיימים גורמים רבים שעל המתכנן לקחת בחשבון, נדרש גם ידע תיאורטי לא קטן ונדרשת צבירת נסיון בשיטה של ניסוי וטעייה לאורך שנים, כדי להגיע בסופו של דבר למוצר פועל ומתפקד ללא בעיות.
גם לאופן זרימת המים יש השפעה רבה על התוצאה הסופית.

חברת "המטהר" רכשה ידע בישראל ובחו"ל, הוסיפה לכך ידע שנאסף מתוך נסיון מקצועי של מעל 32 שנה ומיישמת את הידע שנצבר במערכות אחו לח בנוי מתוצרתה המשמשות יישומים כגון: השבת קולחים,  שיפור איכות מי קולחין , טיהור דלוחין, טיהור מים שחורים, טיהור מים משומשים, בנייה ירוקה, חקלאות, טכנולוגיה ירוקה, טכנולוגיות סביבתיות, השקייה וכד'.
אימוץ טכנולוגיות אגן ירוק הוא אחד מהתחומים בהם עוסקת הנדסת סביבה והוא צעד נוסף בכיוון של : קיימות,  עולם בר קיימא, דיור אקולוגי  וכו'.